Dogovor

Mamograf u SKB Mostar u kvaru - pacijentima ponuđeno privremeno rješenje

Zbog trenutnog kvara uređaja za mamografiju, kao privremeno rješenje, sve pacijentice naručene za mamografiju od 23. svibnja 2023.godine pretragu tehnički mogu obaviti na Odjelu za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Kantonalne bolnice "dr Safet Mu
Lifestyle / Zdravlje | 24. 05. 2023. u 11:40 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aparat za mamografiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar je u kvaru. Na ovaj problem požalile su nam se pacijentice, osiguranice Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko neretvanske županije (ZZO HNŽ), koje kažu kako su imale zakazan termin za mamografiju, te nisu ranije bile obaviještene o neispravnosti aparata, što se tek dozna, kažu, po dolasku na radiologiju.

''Na info pultu mi je rečeno da kada proradi mamograf, moram zakazati novi termin tj da nema nikakve prednost zbog propuštenog termina. Postoji li mogućnost snimanja na nekom drugom mjestu uz refundaciju troškova ili smo prinuđene ići u privatne klinike i kao osiguranici ZZO plaćati uslugu privatno'', upitala je ova pacijentica.

Privremeno rješenje

Iz SKB Mostar, za Bljesak.info su potvrdili kvar na uređaju za mamografiju.

''Zbog trenutnog kvara uređaja za mamografiju, kao privremeno rješenje, sve pacijentice naručene za mamografiju od 23. svibnja 2023.godine pretragu tehnički mogu obaviti na Odjelu za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku Kantonalne bolnice "dr Safet Mujić" u terminu od 15:00 do 17:00 h, a onda dostaviti uputnicu na očitanje u SKB Mostar (isključivo pacijentice naručene na pretragu na Kliničkom zavodu za radiologiju SKB Mostar od 23.5.2023. nadalje, a za vrijeme trajanja kvara na uređaju)'', kazao je za Bljesak.info preko PR službe doc.dr.sc. Vedran Markotić, dr. med V.D. predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar.

Kaže da s obzirom na to da Klinički Zavod za radiologiju SKB Mostar bilježi kontakt podatke svojih pacijenata, isti će biti obaviješteni telefonski dan ranije prije termina o promjeni lokacije realizacije pretrage.

Suradnja

''Realizacija ovih termina omogućena je kroz suradnju i dogovor između ravnatelja ustanova, voditelja odjela i zaduženog liječničkog i inženjerskog tima koji rade navedenu dijagnostiku'', poručio je.

Sve pacijentice koje su propustile termin zbog kvara na uređaju, kaže, bit će obaviještene u skoro vrijeme o realizaciji novog termina u SKB Mostar čim to tehnički uvjeti dopuste, što u ovom trenutku isključivo ovisi o radu ovlaštenog servisera na popravci uređaja.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije očekujemo odgovor.

Sa zdravstvenom kod privatnika

U javnosti sepojavilo i pitanje zašto pacijenti ne mogu sa svojom knjižicom otići u javnu ustanovu.

Udruga Futura pokrenula je i peticiju kojom se traži da građani sa svojom knjižicom mogu otići u javnu ili privatnu ustanovu.

''Javni je interes osigurati pravovremene i kvalitetne zdravstvene usluge građanima kroz korištenja javnih sredstava iz fonda zdravstvenog osiguranja. Novac kojim upravlja ZZO HNŽ-a je novac građana'', priopćeno je ranije iz udruge Futura.

''Građane ne bi trebalo zanimati hoće li im uslugu pružiti javna ili privatna ustanova, jer sve zdravstvene ustanove koje žele potpisati ugovor sa zavodom zdravstvenog osiguranja moraju ispunjavati zakonom propisane uvjete i kriterije. Provođenje javnih nabavki kod ugovaranja zdravstvenih usluga je zakonska obveza. Na taj način osigurava se put do najkvalitetnijih zdravstvenih usluga, nebitno koriste li se usluge javnih ili privatnih ustanova, jer sve je to kapital ove zajednice i društva'', navedeno je iz Future. 

Kopirati
Drag cursor here to close